Portfolio
rocket rocket animated
Bakker Interactief > Portfolio > VEAN erfrechtCirkel

VEAN erfrechtCirkel

  • Project: Ontwerp & productie VEAN ErfrechtCirkel uitlegmodel
  • Klant: Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland
  • Productie Instructiemodel: Gerecycled [duurzaam] kunststof
  • Productie film: Storyboard samengesteld en als animatiefilm uitgevoerd
  • Website url: www.vean.nl
animatiefilm concept premiums productie Thema: instructiemateriaal design online

Uitlegmodel ‘legitieme portie’ [ontertefing van een kind]

Onterfd? Een kind heeft een legitieme portie
Een kind kan door zijn ouders onterfd zijn. Dat hoeft nog niet te betekenen dat het kind helemaal niets krijgt uit de nalatenschap. Onterfde kinderen kunnen aanspraak maken op hun kindsdeel, ook wel de legitieme portie genoemd.

Legitieme portie
Volgens de wet is de legitieme portie een vordering in geld. Het onterfde kind kan hierdoor geen aanspraak maken op spullen uit de nalatenschap. De vraag die dan natuurlijk direct opkomt is hoe groot die vordering is. De legitieme portie bedraagt de helft van wat het kind zou krijgen als er geen testament zou zijn.

Ontwikkeling Instructietool
Vanuit de VEAN kwam de vraag of wij mee wilde denken voor het ontwikkelen van een relatiegeschenk met ‘inhoud’. Iets dat er niet alleen leuk uitziet maar ook nog een vakinhoudelijke toegevoegde waarde heeft.

Na lang brainstormen en vele ideeën later zijn we met elkaar op de Erfrechtcirkel uitgekomen. Hiermee kan je een situatie visualiseren van een erfenis waarbij een van de kinderen is onterfd. In die situatie heeft dit onterfde kind dus (zie wat hierboven al is toegelicht) altijd recht op een wettelijk deel van de erfenis. Om dit voor de erven te visualiseren is deze Erfrechtcirkel ontwikkeld.

Uitvoering
Na diverse materiaalsoorten te hebben verkend zijn we op een nieuw soort kunststof uitgekomen. In lijn met de wens van de VEAN om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken hebben we gekozen voor een kunststofsoort dat voor het grootste deel uit gerecycled kunststof bestaat. Het voelt aan als vilt en heeft ook die flexibele eigenschappen. Ideaal voor een instructiemodel als deze.
Voor een optimale visualisatie hebben we gebruik gemaakt van verschillende kleuren waarbij elk deel van de erfenis een eigen kleur heeft gekregen.

Animatiefilm
Om de gebruikers van deze instructietool zo goed mogelijk uitleg te geven hebben we ook een animatiefilm gemaakt waarbij, mede door de voice-over, uitleg wordt gegeven.

Meer informatie over de legitieme portie kan je op de website van de VEAN vinden, www.vean.nl.


instructiefilm